Avertismentul Băncii Mondiale înainte de alegerile din România

Avertismentul Băncii Mondiale înainte de alegerile din România
Publicat: 22/11/2016, 14:22
Actualizat: 23/08/2017, 23:07

În „Raportul economic pentru regiunea Europa și Asia Centrală (ECA): Polarizare și Populism” lansat miercuri de Banca Mondială, se arată că România trebuie să implementeze reformele structurale, care vor sprijini îmbunătățirea capacității de producție, inculzând măsurile de combatere a corupției, de consolidare a administrației publice și a întreprinderilor de stat. De asemenea, sunt necesare eforturi pentru a genera crearea de locuri de muncă, ținând cont că rata șomajului rămâne ridicată atât în rândul tinerilor cât și a celor cu o calificare de muncă slabă.

„România are o economie destul de stabilă și înregistrează creștere economică. Prioritatea este implementarea reformelor structurale, cu accent pe politicile de competitivitate”, a declarat marți Hans Timmer, economistul șef al Băncii Mondiale pentru Europa și Asia Centrală, cu ocazia prezentării acestui raport la București.

Pe termen mediu este nevoie de o reechilibrare a politicilor fiscale, de la stimularea consumului la susținerea unei creșteri sustenabile.

Banca Mondială și-a îmbunătățit estimările privind creșterea economiei românești în 2016, de la 4%, cât estima în luna iunie, la 5,1%. Cu toate acestea Hans Timmer susține că datele economice, în special PIB-urile țărilor incluse în raport, nu reflectă severitatea provocărilor economice. Acesta a vorbit despre votul pentru Brexit și de creșterea populismului, de incertitudinea de pe piața muncii și despre sporirea neîncrederii cetățenilor în ceea ce privește instituțiile și sistemul economic. „Votul pentru Brexit și criza refugiaților testează cooperarea la nivel european, în timp ce jumătatea de est a regiunii încearcă în continuare să se adapteze la prețurile mai scăzute ale petrolului”, a precizat Timmer.

Raportul arată că anul acesta va fi întregistrată o creștere modestă a PIB-ului în țările din Europa și Asia Centrală. Regiunea va avea o creștere modestă de 1.6 puncte procentuale în 2016 – o creștere ușoară de la 1,4 puncte procentuale în 2015 – însă scăderea veniturilor și consumului vor atenua această creștere modestă. Se preconizează că această tendință va continua în 2017 și 2018, cu o creștere previzionată de 1,5 puncte procentuale și respectiv 1,8 puncte procentuale.

Creșterea va rămâne pozitivă în Europa de Est și Asia Centrală, iar PIB-ul va avea o creștere de 0,7 puncte procentuale în 2016, 2,3 puncte procentuale în 2017 și 2,6 puncte procentuale în 2018. De asemenea, se prognozează o mică scădere a creșterii în Uniunea Europeană, iar în Balcanii de Vest se prognozează o creștere de 2,7 puncte procentuale în 2016, 3,2 puncte procentuale în 2017, și 3,5 puncte procentuale în 2018.

Analizele și sondajele din raport evidențiază faptul că preocupările cu privire la un mediu economic schimbător, și în special cu privire la lipsa siguranței locului de muncă, alimentează creșterea polarizării politice în statele ECA. O creștere rapidă a locurilor de muncă temporare și part-time, și schimbarea cererii de competențe, determinate de noi tehnologii digitale, contribuie la creșterea îngrijorărilor în rândul oamenilor din regiune și alienează într-o măsură sprijinul popular dinspre mijlocul spectrului politic.

În lipsa unor răspunsuri politice puternice, provocările structurale ce împiedică economiile din regiune riscă să afecteze creșterea și reducerea sărăciei pe termen lung, sugerează raportul. Pentru a putea face față acestor provocări, guvernele și societățile trebuie să asigure noi perspective în această eră economică nouă fără a se baza pe soluțiile care au funcționat în trecut, în circumstanțe extrem de diferite.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Alex Bodi a INCENDIAT internetul cu o singură poză! Recunoști personajul notoriu și controversat din...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Rezultate preliminare la alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, turul al II-lea / Alexandr Stoianoglo conduce,...
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Anunţ şoc despre BORCEA. Ce a făcut, de fapt, în puşcărie: Îl bătea și pe...
Tragedie cumplită în România. Jurnalista Rodica Sărmaș Furnea a murit într-un accident înfiorător
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Miranda, luna lui Uranus, ar putea avea un ocean sub suprafața sa, indică un studiu